Látnivalók

Egeg / Hokovce


Egeg / Hokovce község Szlovákiában a lévai járásban, Ipolyság határvárostól mintegy 15km -re a Csadal és Selmec patakok összefolyásánál fekszik. 1245-ben említik először. A település már a középkorban fontos utak találkozásánál feküdt, így vámja és városi rangja is volt. A vámot a 14. század végéig a sági konvent birtokolta. Az 1552-es palásti csata előtt itt vert tábort a Teuffel generális vezette császári és királyi sereg. A falu neve Tinódi Lantos Sebestyén Ördög Mátyás veszedelméről szóló históriájában is olvasható.

Közvetlenül a községben vendéglők, étterem illetve kinti és benti medence is üzemel. 15 perces sétára, vagy 5 perces autóútra fekszik Gyűgy / Dudince fürdővárostól ahol több szabadidős tevékenység mellett számos étterem és kávézó is található. Útközben meglátogathatja a helyi szőllősdomb borospincéit, ahol az egegi borokat kóstolhatja meg és lazíthat a klasszikus borházakban. A nyári hónapokban pedig minden ide látogatónak ajánljuk a Dudinka strandfürdő meglátogatását is.

http://www.hokovce.sk


Gyűgy / Dudince fürdőváros


A város gyógyforrásait már a kőkorszak embere is ismerte és használta. Ősidők óta használták azt a 22 kis kezdetleges medencét, amelyet a helyiek a rómaiaknak tulajdonítanak. A szlovák néphagyomány szerint Dudinka tündér gyógyította itt a nagy római hadvezér, Aquilia fiát és megígérte, hogyha béke lesz a környéken, az erdők mélyén termőföldeket varázsol és szőlőt telepít. Azt, hogy a közeli erődökben állomásozó római katonák valóban használták-e a fürdőt, nem lehet bizonyítani.

1284-ben "Dyud" alakban említik először, ekkor helyi nemesek birtokolták. A település régi birtokosa a Földváry család volt, a 18. században a Szulyovszky család, majd a Zmeskall és az Oberndorf családok következtek a főbb tulajdonosok között. 1828-ban a település 19 házát 112-en lakták.

30°C-os szénsavas, kénes, alkalikus vize reuma kezelésére használatos, első tudományos leírása Wernher György balneológus 1549-ben írt feljegyzésében olvasható. 1777-ben Crantz professzor ír az itteni savanyúvízről és termálfürdőről, majd később több neves szakember műveiben is szerepel Gyűgy. Az első szabadfürdőt és ivócsarnokot 1909-ben az akkori birtokos, Oberndorf gróf építtette. A kénes ásványvizet 1909 és 1924 között palackozták és külföldre is szállították. 1966-tól gyógyfürdőjét jelentős üdülőközponttá építették ki, ennek köszönhetően Szlovákia egyik legkedveltebb üdülőtelepülése lett. Vizét főként reumatikus betegségek gyógyítására használják.

Dudinka strandfürdő

Kiterjedését és befogadóképességét tekintve Dudinka a kisebb és nyugodtabb (családias) strandfürdők közé sorolható. 4 medencével rendelkezik:

rekreációs medence- hossza 25 m, szélessége 12,5 m, mélysége 1,30 m, a víz hőmérséklete 26-28 °C
élménymedence – családi csúszda, vízcsatorna vízsugárral, a víz hőmérséklete 28°C
gyermekmedence – maximális mélysége 0,4 m, a víz hőmérséklete 30°C
gyógyvizes medence gyűgyi gyógyvízzel – mélysége 1,05-1,14 m, a víz hőmérséklete 33 - 34°C

https://www.kupeledudince.sk/hu/dudinka-strandfurdo